Onderzoek naar alleenstaande moeders op de arbeidsmarkt

Uit onderzoek door het CBS is al geruime tijd duidelijk dat alleenstaande moeders minder actief deelnemen aan de arbeidsmarkt. Dit kan zorgwekkend zijn wanneer het maandinkomen zodanig is gedaald dat het een-ouder-gezin financieel onder de armoedegrens zakt. Dit kan een zeer nadelige invloed hebben op de opvoeding van het kind.

moeders alleen op arbeidsmarktOpvallend genoeg maakt de groep werkenden onder de alleenstaande moeders wel langere uren dan moeders die een partner hebben. Door een dubbel inkomen kunnen de kinderen makkelijker naar een crèche en heeft de moeder weer iets anders om handen. Iets wat ook belangrijk is gebleken m.b.t. de algemene gelukzaligheid van een mens.

Als moeder alleen door het leven gaan kan een bewuste keuze zijn. Voor de moeders die deze keuze niet bewust hebben genomen is het zonder meer mogelijk om alsnog een partner te vinden. Het alleenstaande moederschap is geen eindstation. In tegendeel, vele duizenden moeders vinden ieder jaar een nieuwe partner die hen ook kan bijstaan in de opvoeding van hun kind.

Het hectische leven van het ouderschap maakt het vinden van een geschikte man alleen niet eenvoudig. Websites spelen hier handig op in. Een ouder alleen kan hier terecht en profielen bekijken van andere alleenstaande ouders.

Het is het vermelden waard dat veel van de alleenstaande moeders een niet-Nederlandse achtergrond hebben. Allochtone vrouwen die zonder man komen te zitten hebben naast de opvoeding van hun kind moeite met het meekomen in de Nederlandstalige maatschappij.

Datingsites voor alleenstaande ouders in Nederland kunnen moeilijk gelezen en begrepen worden. Daarnaast is het ook een zeer moderne ontmoetingsplaats die nog niet door alle culturen als zodanig wordt geaccepteerd.