Jaarlijks verschijnen er ontzettend veel mensen op het spreekuur bij de huisarts met symptomen van een burn-out. Niet alleen mensen in loondienst, maar opvallend genoeg ook veel mensen die een eigen bedrijf hebben. Dit terwijl de meeste mensen juist denken dat een eigen bedrijf alleen maar voordelen heeft. Hoe lekker is het immers om je eigen uren in te delen, zelf zaken uitbesteden zoals online marketing en het leukste werk van de wereld te doen? Helaas is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Zeker niet voor beginnende ondernemers. Want ook stress hoort bij dit het ondernemerschap. En een burn-out kan enorme gevolgen hebben. Niet alleen voor de eigen gezondheid, maar ook voor het bedrijf. Maar hoe herken je een burn-out en hoe voorkom je deze?
Hoe herken je een burn-out?
Een burn-out is eigenlijk niet meer dan een opeenstapeling van stress. Wanneer je lichaam te lang aan stress is blootgesteld, zal dit tot een langdurige zware belasting van het lichaam leiden. Dit kan verschillende symptomen geven:
- Slecht humeur en huilbuien
- Vermoeidheid
- Concentratieproblemen
- Boosheid
- Stemmingswisselingen
- Minder zin in seks
- Besluiteloosheid
Deze symptomen kunnen van grote invloed zijn op je dagelijkse leven. Maar ook op het functioneren van het bedrijf. Bij besluiteloosheid kunnen zelfs de meest simpele dingen zoals het laten regelen van social media marketing door GMU een enorme opgave lijken. Iets wat je ‘normaal’ gezien zonder nadenken had gedaan. Gebrek aan slaap is vaak een van de eerste signalen dat er iets mis gaat. Wanneer je ontzettend moe bent, maar niet de slaap kunt vatten is dit doorgaans een teken van extreme uitputting en stress. Je lichaam kan simpelweg niet meer tot rust komen.
Je kun niet eeuwig doorgaan zonder voldoende slaap. Uiteindelijk zal je minder goed functioneren en zal de stress continu verder opbouwen. Zonder iets van verlichting. Een burn-out ligt dan op de loer.
Burn-out voorkomen
Is het mogelijk om een burn-out te voorkomen als beginnend ondernemer. Hoewel iedereen anders op stress reageert en stress ook wel een beetje bij het werk hoort, zijn er gelukkig genoeg manieren om het risico op een burn-out zo klein mogelijk te maken:
- Besteed dingen uit. Denk niet dat je alles zelf kunt doen. Er zijn nou eenmaal van die dingen die heel veel tijd kosten en die je ook nog eens nooit helemaal goed kan doen, omdat dit simpelweg niet je expertise is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij online marketing. Door hiervoor een zoekmachine optimalisatie specialist in te schakelen verlicht je heel veel druk op je eigen lichaam. Zo kun jij je met andere belangrijke zaken bezig houden en geniet je in elk geval van één taak minder op je to-do list.
- Neem ook tijd voor jezelf. Natuurlijk is het goed om veel met je bedrijf bezig te zijn. En dat is ook noodzakelijk, zeker gedurende de eerste maanden van het bestaan van je onderneming. Dit betekent echter niet dat je nooit meer een momentje voor jezelf kunt hebben. Neem gerust een keer een weekend of een middag vrij en benut deze voor de volle 100%. Ga dus niet in de dierentuin nog even je werkmail checken, maar blijf in het moment. Zo geniet je van je rust en kun je weer volledig opgeladen aan een nieuwe werkweek beginnen.
- Durf nee te zeggen. Vooral voor starters is dit heel lastig, want je wil immers zoveel mogelijk klanten binnenhalen. Soms komt het echter niet uit. Als je het nu al bijna niet bij kunt benen is het niet verstandig om ook nog die ene extra opdracht aan te nemen. Durf nee te zeggen tegen nieuwe opdrachtgevers of vraag of bepaalde opdrachten tijdelijk uitgesteld kunnen worden.
Werk je als eenmansbedrijf? Dan kan het ook geen kwaad om eventueel een partnerschap te starten. Zo kunnen jullie de werklast én de bijbehorende stress delen. Een Google Partner inschakelen? Dan is het de keuze van jullie beiden. Dat geeft een stuk minder stress en het is ook nog eens heel gezellig.