Een medicijn maken, hoe gaat dat nou eigenlijk in zijn werk?
Heb jij je wel eens afgevraagd over hoe medicijnen worden gemaakt, wat er allemaal voor nodig is en hoe lang het duurt. In dit artikel gaan we kort het hele complexe proces samenvatten. Zonder al te veel moeilijke woorden te gebruiken die toch niemand kent.
De start
Het ontwikkelen van een geneesmiddel duurt heel lang, gemiddeld zo’n 10 jaar. En dan heb je de eerste versie, daar wordt in de meeste gevallen nog op doorontwikkeld en verbeterd. Het Proces begint met een onderzoek. Er wordt onderzocht wat de oorzaken en gevolgen van de ziekte zijn. Wanneer dat duidelijk is wordt er eerst gekeken naar al bestaande geneesmiddelen, misschien dat deze ook werken bij de onderzochte aandoening. Nadat dit is gedaan wordt er dus een nieuw middel ontwikkeld. Dat nieuwe middel wordt vervolgens getest in een laboratorium. Hier wordt zeer secuur gewerkt met steriele apparatuur. Het lab is ook altijd geplaatst in een cleanroom zodat er geen andere stoffen en bacteriën in aanraking komen met de ontwikkelde middelen. De groote meerderheid van geteste geneesmiddelen valt af bij het testen.
interactie met het lichaam
In het onderzoek gaan de onderzoekers op zoek naar wat in het lichaam verbindt met het geneesmiddel. Dit is vaak een eiwit of molecuul in het lichaam. Dit wordt meestal eerst onderzocht met computermodellen, cellen of weefsels onder een microscoop en ja.. met muizen en ratten!
Vervolg
Nadat de onderzoekers erachter zijn waar het middel aan kan binden is het zaak om een stof te vinden waarmee het gecombineerd kan worden zodat het geneesmiddel toegediend kan worden. Het is hier belangrijk dat het genezende effect juist wordt toegepast op het lichaam. Voor dit proces worden soms meer dan honderdduizend stoffen gescreend om hun mogelijke werking. De onderzoekers willen dat er uiteindelijk maar een paar stoffen overblijven om vervolgstudies te beginnen. Op dit moment wordt er al over nagedacht hoe het product geproduceerd gaat worden en hoe het toegediend kan worden bij mensen.
Verder onderzoek
Als is onderzocht dat het geneesmiddel niet werkt, niet giftig is en na verloop van tijd weer uit het lichaam wordt vervoerd dmv urine of zweet. Dan kunnen er testen bij mensen worden gedaan. Er worden ook uitgebreide mensen proeven gedaan voordat het middel wordt goedgekeurd op de markt. Uiteindelijk worden er nog testen gedaan op patiënten die genezen moeten worden. Als alles is getest komt het product op de markt. Dan stoppen de ontwikkelingen vaak nog niet, er wordt nog volop onderzoek gedaan naar verbeteringen!