EconomieFinancieelTrends

Hoe kun je het beste omgaan met een recessie?

Hoe kun je het beste omgaan met een recessie

Het was de afgelopen maanden niet de vraag óf maar wanneer we in een diepe recessie zouden belanden door de coronacrisis. Inmiddels zijn de cijfers van het tweede kwartaal van het afgelopen jaar bekend gemaakt. Het eerste kwartaal waarin het coronavirus geheel een rol speelde. De cijfers waren schrikbarend. De economie maakte een krimp door van maar liefst 8,6 procent. Hiermee zijn we officieel in een recessie beland. Net als de meeste andere landen binnen Europa. Maar wat betekent dit voor jou? Hoe kom je deze recessie goed door?

Laten we allereerst voorop stellen dat niet iedereen (nog) even hard is geraakt door de recessie. 322.000 banen gingen verloren en dan hebben we het nog niet eens over de ondernemers die nu moeite hebben om hun koppie boven water te houden. De kans is dan ook groot dat er door reorganisaties nog meer werklozen zullen komen de aankomende maanden. En met het oog op Prinsjesdag kunnen we ook wel stellen dat de recessie ons straks allemaal in meer of mindere mate zal raken. De kans is groot dat we allemaal extra zullen moeten betalen om de gemaakte kosten te dekken en de economie weer in balans te brengen. Daarom is het belangrijk om eens goed naar je eigen geldzaken te kijken. Hoe ga jij de recessie tegemoet?

Sparen heeft de hoogste prioriteit

Voor de meeste mensen zal sparen de komende tijd de hoogste prioriteit moeten hebben. Zeker wanneer je je niet zeker voelt over je baan. Hoewel er al veel banen verloren zijn gegaan, verwachten economen namelijk dat er in de volgende twee kwartalen nog meer mensen getroffen zullen worden. Ben jij bang dat je hier bij hoort, maar beschik je nu nog wel over een relatief goed inkomen? Gebruik deze extra tijd dan om zo snel mogelijk te sparen. Hou je hand op de knip en spaar zoveel als je kan. Het gaat erom dat je een risicovrije buffer hebt. En gebeurt hetgeen waar je voor vreest niet? Dan is het altijd nog fijn om een mooi spaarpotje te hebben. Kwaad kan het in elk geval niet.

Probeer veerkrachtig te zijn

Het is nu niet de tijd om in zak en as te gaan zitten. Juist nu moet je laten zien hoe veerkrachtig je bent. Probeer daarom altijd een plan B achter de hand te houden. Wat als je baan wegvalt? Hoe ga je dit dan aanpakken. Natuurlijk behoud je in Nederland altijd het recht op een uitkering, maar dit is doorgaans veel minder dan je gewend bent én kan tevens later uitbetaald worden dan verwacht. Het is daarom fijn als je de kosten zelf een beetje kunt opvangen. Bijvoorbeeld door voor een extra inkomstenbron te zorgen.

Hierbij hoef je echt niet aan grote dingen te denken. Ook kleine klusjes zoals een keer schoonmaken bij vreemden, een keertje passen op kinderen of kleine klusjes in en om het huis doen. Dit zet misschien geen zoden aan de dijk, maar zorgt er wel voor dat je iedere keer weer een paar tientjes in je portemonnee hebt. En dat kan weer net genoeg zijn om enkele dagen van te eten.

Geld uitgeven blijft belangrijk

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar zeker in tijden van recessie blijft het wel belangrijk om lokale bedrijven te supporten. Koop dingen die je ook daadwerkelijk nodig hebt daarom bij lokale ondernemers. Als consument ben je onderdeel van de economie. Wanneer iedereen totaal niets meer uitgeeft, zal dit voor een nog ongezondere economie zorgen en zullen er uiteindelijk nóg meer werklozen zijn. Het is daarom zaak om de juiste balans tussen het uitgeven van geld en besparen te bewaren. Alleen maar geld uitgeven om de economie in stand te houden hoeft echter niet.

admin
the authoradmin

Geef een reactie