Hoe werkt het nou om iets te printen? Dat vroeg ik me al of sinds de eerste keer dat ik de magie plaats zag vinden. Hoe het mogelijk is dat er op een blanco papiertje in eerste instantie niks staat en vervolgens een volledige pagina met tekst, dat ging mij voorbij. Maar zo ingewikkeld is het niet.
Inkjet printen is niet meer de enige manier van printen. Nu kun je ook laserprinten. Ik ga in dit artikel uitleggen waarin laserprinten zich differentieert van het standaard printen met inkt. Ook zal ik de nodige basisinformatie over allebei de manieren bijvoegen, om een beeld te geven van de manier van werken van de magische machines.
Hoe werkt een printer?
Je kent het wel. Typ een stukje tekst dat je moet inleveren voor wat dan ook, druk op de knop op je computer, en even later komt er een mooi velletje papier uit de inkjet printer zetten met precies de tekst die je net hebt geschreven erop afgebeeld. Dit proces voelt voor velen vrij normaal aan. Wat er nou binnenin gebeurt met de machine, dat is nog maar net de vraag waar minder mensen antwoord op hebben. In de printer zit uiteraard inkt, dat op commando op de juiste plek wordt neergelegd. Dit inkt is speciaal soort inkt, omdat het onmiddellijk in het papier trekt en gelijk opgedroogd is.
Laserprinten
Een lasermachine, ook wel laserprinter, doet technisch gezien hetzelfde als een printer doet. Er is natuurlijk wel een verschil tussen hoe de twee hun werk verrichten. Ze behalen hetzelfde doeleinde, op een verschillende manier. Waar een inkjet printer inkt gebruikt om een afbeelding of tekst te printen, gebruikt een laserprinter een hete laser, wat je als je een boven gemiddelde intelligentie hebt ook uit de naam zou kunnen opmaken. De laserprinter wordt minder snel gebruikt om lange teksten te printen. Daar is een inkjetprinter beter voor geschikt. Op hardere of minder vaak voorkomende materialen, laser graveermachine metaal bijvoorbeeld, is een laserprinter een handiger stuk gereedschap.
Vector en Raster
In het kader laserprinten kun je ook nog twee verschillende blokken creëren. Het blok Vector en het blok Raster. Dat zijn printtechnieken. Raster is net als een tattoomachine. Punt voor punt wordt de afbeelding of tekst op het materiaal gezet. Vector is meer als een potlood, waarmee alleen kleine lijnen getrokken kunnen worden. Voor opvulling van grote vlakken, zoals letters met opvulling of afbeeldingen, is Raster beter.