Wijn, we drinken het allemaal. Maar heb je jezelf wel eens de vraag gesteld, hoe wordt wijn gemaakt? Het is een aardig productieproces met meerdere stappen. Maar laten wij dat nou net in een snel een handig overzicht voor jou hebben weergegeven in dit artikel. Wil jij antwoord op deze brandende vraag? Lees dan snel verder!
Lagering
Nadat dit allemaal gedaan is wordt de wijn in grote vaten opgeslagen. Een aantal wijnen, maar lang niet allemaal, worden gerijpt op eikenhout. Hierbij gaat het voornamelijk om een krachtige rode wijn. Sommige wijnen worden maar liefst 24 maanden lang opgeslagen. Lang hé? Maar over het algemeen worden witte, rosé wijn en lichte rode wijnen enkele maanden opgeslagen op roestvrijstalen vaten.
Oogsten
Wijn wordt gemaakt van druiven en druiven moeten geoogst worden. Dit kan plaatsvinden door middel van machines of met de hand. Vlakke wijngaarden worden machinaal geoogst en heuvelachtige wijngaarden worden met de hand geoogst. Bij het handmatig oogsten wordt meer gelet op de staat van de druiven en de druiven worden minder snel beschadigd.
Persen
De sap van de druiven, dat willen we. De sap wordt uit de druiven gehaald door het persen en de steeltjes worden verwijderd. Steeltjes bevatten tannine en dit beïnvloed o.a. de houdbaarheid van de wijn. De smaakstoffen bevinden zich in en onder de schil van de druif.
Gisten
Na het persen begint de most langzamerhand te gisten. Tijdens dit proces worden de suikers omgezet in alcohol. Is de gisting voltooid? Dan is het most als het ware veranderd in jonge wijn. De wijn blijft nog een lange tijd liggen want na enkele maanden begint deze opnieuw te gisten. Maar wat is het nut hiervan? Hierbij wordt het appelzuur omgezet in melkzuur wat als gevolg heeft een zachtere smaak. Hierna wordt de wijn gefilterd om bacteriën en gist te verwijderen.