Dit jaar staat niet alleen geheel in het teken van de coronacrisis, maar ook de opkomst van 5G in Nederland is een veelbesproken onderwerp. Vaak worden deze twee door complotdenkers zelfs met elkaar in verband gebracht. Hoewel dat laatste verschillende keren is ontkracht, zien we wel dat er nog steeds veel Nederlanders zijn die zich zorgen maken over het 5G netwerk. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 20% van de Nederlanders zich onzeker voelt over de kracht van de straling. Maar hoe zit dat nou precies? Kan de nieuwe generatie mobiel internet echt een gevaar opleveren voor de gezondheid? Wij gingen op onderzoek uit.
Verschillen tussen 4G en 5G
Wat is 5G precies? Zoals natuurlijk te verwachten valt zal 5G een veel sneller mobiel internet opleveren dan bij 4G het geval is. Dit maakt het gebruik van mobiel internet een stuk prettiger. Dat betekent echter niet dat er geen concessies gemaakt moeten worden.
Zo zijn mensen die van 5G internet gebruik willen maken verplicht om een nieuwe smartphone aan te schaffen die dit ondersteunt. Daarnaast zijn er geheel nieuwe antennes nodig om dit 5G internet mogelijk te maken. Dit gebeurt middels een tweedimensionale antenne. In tegenstelling tot de zendmasten voor 4G hebben deze slechts een zeer beperkt bereik. Daardoor is het noodzakelijk om heel veel antennes in Nederland op te hangen. Deze bevatten tevens een zeer sterke radiogolf. En laat dit nu net hetgeen zijn wat Nederlanders zoveel angst inboezemt.
Wat zegt de WHO?
Voordat 5G daadwerkelijk geïntroduceerd mocht worden is deze uiteraard uitvoerig getest door verschillende partijen. Ook de World Health Organization (WHO) heeft een grootschalig onderzoek verricht. Hieruit bleek al snel dat er geen wetenschappelijk bewijs is gevonden dat de straling daadwerkelijk negatieve effecten heeft op de gezondheid. Mits deze uiteraard binnen het door hun opgestelde limiet blijft.
Toch zijn er wel enkele twijfels over het ontstaan van kanker en de blootstelling aan een smartphone met een 5G netwerk. Zo zijn er lichte aanwijzingen dat het risico op twee verschillende hersentumoren groter is wanneer je van dit soort smartphones gebruik maakt. Helemaal zeker is dit echter niet. De WHO kan niet met zekerheid stellen dat dit aan het 5G netwerk ligt. Het kan ook simpelweg berusten op toeval of andere oorzaken. Zolang dit niet zeker is, ziet de WHO geen reden om het limiet van de straling te verlagen.
Wanneer komt 5G in Nederland?
Er ontstond dit jaar veel ophef over de komst van dit nieuwe mobiele netwerk. Uiteindelijk is hier zelfs een rechtszaak door ontstaan. Het besluit van de rechter was echter duidelijk. 5G mag gewoon komen in ons land. Hoewel STOP5GNL in beroep gaat tegen dit besluit, houden de meeste mensen er rekening mee dat er geen weg meer terug is nu. Hoogstwaarschijnlijk zal 5G later dit jaar voor het eerst gebruikt gaan worden.
Inmiddels is de strijd tussen de verschillende telecombedrijven al begonnen. Want zij willen natuurlijk allemaal de meest innovatieve smartphone met 5G op de markt brengen. Inmiddels hebben grote partijen als Vodafone, KPN en T-Mobile al laten weten dat zij waarschijnlijk als een van de eerste inspelen op de nieuwe generatie internet. Het is nu nog afwachten hoe dat eruit gaat zien.