Het zal niemand zijn ontgaan in hoeverre het coronavirus effect heeft gehad op onze samenleving. Een half jaar na de eerste uitbraak van het coronavirus in ons land hebben we nog steeds te maken met vergaande maatregelen om het virus in te dammen. Totdat er een effectief medicijn of vaccin gemaakt wordt, zullen deze maatregelen een groot effect hebben op ons dagelijks leven. De gevolgen voor de economie zijn dramatisch. In het tweede kwartaal hadden we te maken met een krimp van maar liefst 8,6 procent. Een historisch laag cijfer wat in tijden niet meer is voorgekomen volgens het CBS. Zelfs niet tijdens de historische recessie van de jaren dertig.
Harde klappen
Het tweede kwartaal was het eerste kwartaal wat volledig in het teken stond van de coronacrisis. En dat is duidelijk te merken. Een krimp van deze proporties zijn we niet meer tegengekomen in de moderne jaren van onze samenleving. Nederland heeft het zwaar te verduren en er zijn enorm veel harde klappen uitgedeeld op de arbeidsmarkt. Zo zijn maar liefst 322.000 banen verloren gegaan het afgelopen kwartaal. De hardste klappen vielen in de horeca, cultuur- en recreatiesector en reis- en uitzendbureaus.
Opvallend is dat vooral jongeren en laagopgeleiden hard zijn geraakt door de crisis. Dit is voornamelijk te wijten aan het feit dat zij doorgaans geen vast contract hadden of als flexwerker aan de slag gingen. Door de bovenstaande cijfers kunnen we nu, een half jaar na het begin van de crisis, met recht zeggen dat Nederland in een recessie is gekomen. En het eind is nog lang niet in zicht.
Hoe ontstaat een recessie?
Maar waardoor is deze recessie ontstaan? Wanneer je kijkt naar de geschiedenis zal je merken dat een recessie voornamelijk voorkomt wanneer er grote gebeurtenissen in de wereld zijn. Hierdoor raken mensen onzeker en verliezen ze het vertrouwen in hun eigen financiën. Het gevolg is dat men de hand op de knip gaat houden en geen overbodige aankopen meer doet. En zodra minder mensen de economie ondersteunen, zal het land steeds verder in een recessie zakken. Met alle gevolgen van dien.
Niet alleen onzekerheid heeft een rol gespeeld in deze recessie. Ook het feit dat veel mensen gewoonweg hun geld niet konden besteden heeft dit probleem veroorzaakt. Veel winkels sloten hun deuren, de horeca mocht voor lange tijd niet meer open en ook op vakantie gaan zat er maandenlang niet meer in.
Nederland doet het zo slecht nog niet
Zijn er dan alleen maar slechte dingen te melden over onze economie? Gelukkig niet. Uit onderzoek blijkt dat Nederland eigenlijk nog best trots mag zijn over de manier waarop het heeft gehandeld tijdens deze uitzonderlijke crisis. Omringende landen zoals Duitsland, België, Frankrijk en Engeland zagen de economie namelijk veel verder krimpen het afgelopen kwartaal. Het Europees gemiddelde ligt zelfs bijna op 12 procent. Hier zit Nederland ver onder.
Volgens Marcel Klok, een belangrijke econoom bij ING, heeft Nederland deze relatief goede cijfers vooral te wijten aan de aanpak van de overheid. In maart gingen wij in een zogenaamde ‘intelligente lockdown’. Hierbij was de aanpak van de overheid veel minder streng dan in omliggende landen. Zo mochten we gewoon de straat op indien dat nodig was, boodschappen doen en konden we zelfs voornamelijk vanuit huis werken door onze goede ICT-infrastructuur. Dit zorgde ervoor dat er minder banen verloren gingen dan in andere landen en dat consumenten hun aankopen konden blijven doen – zij het op aangepaste wijze. De economie lag dus niet helemaal plat.
Gelukkig is er nog meer goed nieuws. Zo wordt er economische groei verwacht in het derde kwartaal van 2020. Veel maatregelen zijn momenteel versoepeld of zelfs helemaal opgeheven. Mensen brengen weer bezoekjes aan het centrum, gaan naar restaurants en durven zelfs weer op vakantie te gaan. Hoewel dit voor de werkelozen onder ons nog steeds niet echt goed nieuws is, want veel bedrijven moeten nog beginnen aan de reorganisaties. De werkloosheid zal hierdoor helaas nog verder op kunnen lopen.