KLIC staat voor Kabels en Leidingen Informatie Centrum. Wanneer er graafwerkzaamheden uitgevoerd worden in de buurt van kabels en leidingen, moet er een KLIC melding gedaan worden door de grondroerder die hier mee aan de slag gaat. Dit is wettelijk verplicht. De gemeente heeft een grote rol bij het handhaven van deze verplichting, bijvoorbeeld door de desbetreffende grondroerder te informeren over de verplichte KLIC melding. Wanneer dit uiteindelijk niet gedaan is of niet op tijd, krijgt de grondroerder een forse boete. Het niet doen van een KLIC melding brengt namelijk veel risico’s met zich mee. Welke dit zijn kun je hieronder lezen.
Risico’s bij het niet doen van een KLIC melding
Zoals eerder genoemd, is het doen van een KLIC melding wettelijk verplicht om een hele goede reden: het kan namelijk enorme gevolgen veroorzaken. Als er geen KLIC melding wordt gedaan en de grondwerkers niet precies weten waar kabels en leidingen bevinden, kunnen grote fouten gemaakt worden bij het uitvoeren van de werkzaamheden en dit brengt risico’s met zich mee. Denk aan beschadigde stroomkabels en gasleidingen. Er komen ook financiële en juridische risico’s bij kijken, maar ook veiligheidsrisico’s die tot letsel kan leiden. Er hangen hier ook maatschappelijke risico’s aan, bijvoorbeeld verstoring in het leveren van gas. Kortom, een KLIC melding is enorm belangrijk.
Wat doet een grondroerder?
Een grondroerder voert graafwerkzaamheden uit. De werkzaamheden variëren en lopen uiteen, denk aan bijvoorbeeld het aanleggen van een nieuwe leiding. Mocht er een beschadiging plaatsvinden, dan lost een grondroerder dit ook op. De taak van de grondroerder is echter wel dat deze beschadigingen voorkomen worden. De grondroerder moet tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden een goede bewaking hebben over de veiligheid en dus erg alert zijn. De grondroerder analyseert ook de omgeving, denk aan gebouwen in de buurt, infrastructuren, bodemgesteldheid en mogelijke obstakels. De graafmachine moet vakkundig en nauwkeurig bediend worden en de locatie moet enorm goed geïnspecteerd zijn voordat de werkzaamheden starten.
De verantwoordelijkheid van de burger
Wat kun je als burger doen om de veiligheid te waarborgen als het gaat om graafwerkzaamheden? Nou, niet alleen een grondroerder, ook jij als burger moet een KLIC melding doen als je graafwerkzaamheden uitvoert. Daarnaast kun je ook je omgeving informeren over je werkzaamheden, zoals je buren. Zo weten zij ook waar je mee bezig bent en kunnen zij ook meer informatie krijgen in het Kadaster. Houd je daarnaast altijd aan de gemarkeerde locaties en dieptes. Wees alert wanneer er graafwerkzaamheden zijn. Heb je twijfels of de melding wel is gemaakt? Hiervoor kun jij als burger het graafbedrijf erop aanspreken en aanmoedigen dit nog te doen.