Wanneer mensen op zoek gaan naar verdovende middelen spreekt het voor zich dat men daarvoor kan kijken in de richting van tal van verschillende middelen. Veel van deze middelen zijn echter door de jaren heen illegaal geworden. Dit gezegd hebbende bestaan er vandaag de dag ook zogenaamde designer drugs of research chemicals. Voor de werking van deze stoffen geldt dat ze vaak overeenkomen met deze van klassieke drugs of bepaalde medicijnen. Dit gezegd hebbende geldt voor het merendeel van deze middelen dat ze vandaag de dag (nog) niet illegaal zijn. Dit betekent dat ze op zich vrij eenvoudig aangekocht kunnen worden.
Welke soorten research chemicals bestaan er allemaal?
Vandaag de dag zijn er op de markt tal van verschillende soorten research chemicals terug te vinden. Voor verschillende van deze soorten of groepen geldt dat ze beschikken over vrij lastig uit te spreken namen. Zo kan je bijvoorbeeld denken aan fenetylamines en cathinonen. Voor de verschillende soorten designer drugs die verkrijgbaar zijn geldt dat ze vaak over niet onaanzienlijke gelijkenissen beschikken met de klassieke drugs die eigenlijk niet meer verkocht mogen worden. Met klassieke drugs worden de middelen bedoeld die bepaalde bekende risico’s met zich meebrengen zoals bijvoorbeeld cocaïne.
Research chemicals ontstaan door de klassieke drugs aan te passen. Dit gebeurt door scheikundigen. Dit zorgt ervoor dat er compleet nieuwe stoffen zijn ontstaan. De werking van deze stoffen lijkt omwille van deze reden niet zelden op degene van de klassieke drugs. Dit gezegd hebbende geldt voor het nieuw ontstane middel dat ze niet onder de Opiumwet valt waardoor ze dus ook niet is verboden. Dit gezegd hebbende is het niet duidelijk of dat ook zo zal blijven. De kans bestaat dat er nog een aangepaste wetgeving zal worden geïntroduceerd.
Designer drugs worden steeds populairder
Zo’n 1 à 2 procent van de volwassenen heeft reeds gebruik gemaakt van designer drugs. Dat is nog niet zo bijzonder veel. Voor heel wat mensen geldt bovendien dat ze niet helemaal bekend zijn met wat deze middelen nu precies inhouden. Dit gezegd hebbende blijkt daar stelselmatig toch verandering in te komen. De verwachting is dat steeds meer mensen in de komende jaren kennis zullen maken met de verschillende research chemicals die er bestaan.
Met welke risico’s moet je rekening houden met research chemicals?
Net zoals voor klassieke drugs geldt is het ook bij designer drugs zo dat er sprake is van bepaalde risico’s. Het probleem dat zich hierbij stelt is dat deze risico’s vaak in vergelijking met deze van de “echte” drugs niet helemaal helder zijn. Soms worden de risico’s pas duidelijk op het ogenblik dat een grote groep mensen er gebruik van maakt. De verwachting is dus dat deze risico’s in de komende jaren een stuk beter in kaart zullen worden gebracht.
Er is op moment van schrijven dus vrij weinig onderzoek gedaan naar de impact van research chemicals op zowel mensen als dieren. Voor mensen die van plan zijn om er gebruik van te maken geldt dan ook dat ze er het best voor kiezen om eerst even de ervaringen door te nemen van mensen die er voorheen wel reeds gebruik van hebben gemaakt.