wetenschap

Waarom zou men gebruik maken van atomic force microscopy?

Wat is Atomic force microscopy? Vaak wordt Atomic Force Microscopy omschreven als “niet-invasief” omdat er geen optisch instrument, zoals een lens of een camera, wordt gebruikt. Om echter elke vertekening te vermijden, zijn alle verkregen beelden hetzelfde en hebben ze dezelfde grootte, omdat de kracht zelf wordt uitgeoefend door de sonde. Bron: AFM Journal. Een fundamenteel verschijnsel in de biologie is de wisselwerking tussen atomen en moleculen. In het bijzonder vindt het verschijnsel tussen twee botsende atomen plaats in de gasfase waar verschillende atomen of moleculen zich aan elkaar hechten. We kunnen dit verschijnsel waarnemen door de interactie van atomen met een deeltje of molecuul.

Hoe werkt AFM?

Alle atomen of moleculen zijn gesuspendeerd in een suspensie van vloeistof en de temperatuur van de suspensie. Wanneer de temperatuur van de suspensie op het kookpunt van de vloeistof ligt, daalt de temperatuur van de vloeistof tot onder de kooktemperatuur en gaat de vloeistof over in de gasfase. Deze toestand wordt sublimatie genoemd. Atomic Force Microscopy (AFM) is een microscoop die gebruik maakt van de interactie van de atomen in de vloeistof met het oppervlak van de sonde om het oppervlak of de oppervlakte te analyseren om de structuur van het monster te analyseren. Bron: AFM website. De probe is een dunne glasdraad, en de vloeistof op het oppervlak van de probe wordt vloeistofachtig genoemd. 

De principes van AFM

Door de wisselwerking tussen de atomen in de vloeistof en het oppervlak van de sonde ontstaat een kracht die de vloeistof in beweging brengt. De richting van de beweging van de vloeistof hangt af van de hoek tussen de sonde en het oppervlak van het monster. Zo kan een analyse van de vloeistof in de driedimensionale ruimte worden uitgevoerd. Wat zijn de principes van Atomic Force Microscopy? De principes van AFM zijn dezelfde als de tweedimensionale technieken zoals optische microscopie, maar het verkregen beeld is van een driedimensionaal object. Bron: recent artikel. De principes van AFM worden dus uitgelegd als de wetenschap van de beeldvorming of de afbeelding in driedimensionale ruimte.

Meer weten? Kijk hier: https://www.stinstruments.com/

admin
the authoradmin

Geef een antwoord