Gezondheid

Welke kaas gebruik je het beste voor broodjes in de tosti-ijzer?

tosti

Een heerlijk krokant broodje uit de tosti-ijzer. Kaas mag niet ontbreken. Want kaas voegt echt smaak en smaak toe aan warme toast. Kaas is door het hoge vetgehalte een smaakdrager en daarom gewoon onmisbaar voor veel broodjesliefhebbers.

Maar welke kaassoort is nu eigenlijk het meest geschikt voor het bereiden van een warme toast in de tosti-ijzer? In principe bijna iedereen, hoewel individuele voorkeuren natuurlijk voorop staan. Sommigen houden van de klassieke kaaskaas, anderen zweren bij “echte kaas” zoals Gouda of Emmentaler.

Kaas die goed smelt: Gouda, Emmentaler en Edammer

Afhankelijk van de kaassoort en het vetgehalte smelt hij beter of minder goed. Gouda heeft bijvoorbeeld een vetgehalte van ca. 48% en smelt en loopt daardoor erg goed. Gouda is verkrijgbaar in de varianten jong, middelbaar en oud, waarbij de jonge Gouda vrij zacht is en de wat langer gerijpte eerder droger. Emmentaler heeft een natuurlijk vetgehalte van 45% en smelt ook nog eens heel goed. Het is dus ook ideaal voor het gratineren van gerechten, en het is ook nog eens erg lekker. Edam, dat net als Gouda uit Nederland komt, bevat slechts ongeveer 40% vet. Deze kaas is ook heerlijk op een broodje.

Smeltkaas

Deze kaas is verkrijgbaar in verschillende smaken en soorten, zoals Gouda en Edam. Als de soort op de verpakking staat, dan is de kaas alleen van deze soort gemaakt. Plakjes die niet van één enkele variëteit zijn, bevatten daarentegen meestal verschillende soorten kaas en hebben mogelijk geen specifieke typeaanduiding.

Volgens de regelgeving moet deze kaas altijd voor minimaal 50% uit kaas bestaan, anders kan het geen smeltkaas worden genoemd. Het typische aan smeltkaas zijn de smeltzouten die het bevat, die niet als bijzonder gezond worden beschouwd omdat ze fosforzuur bevatten. Met een verder gezond dieet en als de consumptie van smeltkaas binnen de perken blijft, zijn ze echter onschadelijk. Ook hier geldt, zoals bij alles: het bedrag maakt het verschil.

Mozzarella, Gorgonzola of fetakaas zorgen voor afwisseling Wil je wat meer variatie in je boterham, dan kun je ook mozzarella (bijvoorbeeld in combinatie met tomaat en ham) of Gorgonzola proberen. De sterke Gorgonzola-kaas past bijvoorbeeld goed bij peren – voor een zoet en hartig broodje. Of fetakaas is ook heerlijk in combinatie met groenten als courgette en avocado. Op onze website hebben we hier een recept voor gemaakt.

De smaak bepaalt

Of het nu Gouda, Edam, Emmentaler of mozzarella is: uiteindelijk is het je persoonlijke smaak die bepaalt en dat de kaas goed past bij de andere topping. De een vindt de kaas liever wat steviger op de boterham, de ander vindt het heerlijk als het mooi over de toast vloeit en aan touwtjes trekt als je eraf bijt. Kaas met een vetgehalte van minimaal 45% smelt bijzonder goed.

De tosti met veel kaas erop

Als je van stevige kaassandwiches houdt, moet je zeker de tosti proberen. Dit broodje kan op veel verschillende manieren worden bereid, maar de basis is altijd de kaas. Jonge Gouda is hier bijvoorbeeld zeer geschikt voor, maar ook Edam, Emmentaler en Cheddar zijn geschikt. Het broodje wordt nog pittiger als je twee soorten kaas door elkaar gebruikt. Je kunt de vulling naar hartenlust variëren, bijvoorbeeld met krokant spek en gebakken ei, aangebraden gekookte ham en een beetje mosterd of gewoon een kaascombinatie met gebakken uitjes. In de volgende video zie je de bereiding van een tosti in de koekenpan.

admin
the authoradmin

Geef een antwoord