wetenschap

Wat is belangrijk bij het kiezen van een HBO-opleiding?

Nu het nieuwe schooljaar steeds dichterbij komt, begint de tijd te dringen om een keuze te maken voor een nieuwe opleiding. Het is dan ook gewenst dat je een opleiding kiest die goed bij je past en ook zult afronden. Het is natuurlijk zonde als je voor een opleiding kiest en later blijkt dat dit toch niet helemaal jouw ding is. Om dit te voorkomen zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn bij het kiezen van een HBO-opleiding. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder voor een aantal handige tips.

In welk vakgebied wil je werken?

Ten eerste is het belangrijk om te bedenken in welk vakgebied je wilt gaan werken. Door hier een keuze in te maken zullen een aantal opleidingen al afvallen en zal de keuze makkelijker worden. Bedenk bijvoorbeeld welke vakken jij erg interessant vindt en waar jij meer over zou willen weten. Kijk daarnaast ook waar jij goed in bent en welke competenties je later wilt gebruiken tijdens je werk, denk bijvoorbeeld aan complimenten die je geregeld krijgt van anderen. Maak van deze punten een lijstje zodat je een duidelijk overzicht hebt en zo beter een keuze kunt maken.

Vergelijk studies

Wanneer je dan een keuze hebt gemaakt van het vakgebied waarin jij werkzaam wilt zijn, is het natuurlijk tijd om te kijken naar de verschillende opleidingen. Hierbij is het belangrijk om goed naar de inhoud van de vakken te kijken. Lees dus niet alleen de introductie, maar kijk bijvoorbeeld ook naar de vakken. Het is belangrijk dat de vakken je ook aanspreken, hier krijg je tenslotte les over. Doe dit voor verschillende studies en probeer op deze manier de studies te vergelijken. Kom je een leuke studie tegen? Schrijf het dan vooral op. Als je fanatiek aan het zoeken bent, kun je nog wel eens vergeten waar je een bepaalde studie had gevonden. Bekijk dus goed de mogelijkheden en staar je niet blind op één opleiding, zo kies je uiteindelijk de hbo opleiding die bij jou past.

Ga de praktijk in

Wanneer je denkt een juiste studie te hebben gevonden, is het belangrijk dat je gaat kijken of dit in de praktijk ook daadwerkelijk zo is. Vaak kan het er op papier en in theorie leuk uitzien, maar kan het in de praktijk tegenvallen. Dit kan natuurlijk ook andersom gebeuren, dus aarzel ook niet om mee te lopen in de praktijk als je juist twijfelt over een studie. Je kunt de praktijk van een opleiding ervaren door een meeloopdag bij de studie over een stageplek aan te vragen. Zo kun je een schooldag ervaren, maar ook het werk wat je uiteindelijk zult gaan doen.

Kortom, de keuze van je studie is erg belangrijk en denk hier dan dus ook goed over na. Bepaal goed wat jij leuk vindt en wat bij je past. Deze aanpak geldt dan ook niet alleen voor hbo opleidingen, maar kun je ook toepassen bij het kiezen van een mbo niveau 4 opleiding, master of training.

admin
the authoradmin

Geef een reactie