Duurzaamheid: zo kun jij bijdragen

Duurzaamheid: zo kun jij bijdragen

Het milieu is belangrijk voor iedereen, we leven tenslotte samen op de wereld en moeten dus ook goed met de aarde omgaan. Duurzaamheid is niet alleen een trend, het is iets wat je in het dagelijks leven kunt toevoegen. Lees hier meer over afval scheiden, besparen, duurzaam werken en voeding.

Afval scheiden

Het scheiden van je afval is erg belangrijk. Het kost weinig moeite, maar heeft wel veel impact. Door het scheiden van plastic, papier en GFT maak je het namelijk mogelijk om grondstoffen te hergebruiken. Zo hoeven er minder bomen worden gekapt voor papier en hoeft er minder aardolie gewonnen worden voor het produceren van plastic. Daarnaast kun je geld besparen op afvalstoffenheffingen dat zijn twee goede redenen om je afval te scheiden. In sommige gemeenten kun je gratis afvalzakken bestellen om te recyclen.

Besparen

Je kunt ook op verschillende manieren besparen, zoals op je energierekening. Denk bijvoorbeeld aan het licht uit te zetten als je niet in die ruimte bent of even het raam dicht te doen zodra je de verwarming aan hebt. Je kunt ook besparen op je energie door een duurzame manier van stoken te kiezen of bijvoorbeeld zonnepanelen te laten plaatsen. Probeer ook eens zuinig om te gaan met afwassen, je wasmachine en douchen om zo te besparen op het water. Zo bespaar je niet alleen geld, maar ben je ook milieubewuster bezig.

Duurzame banen

Wist je dat er veel duurzame banen zijn? Als jij graag bezig bent met het milieu en het verbeteren van de wereld is het een goed idee om eens te zoeken naar vacatures milieu, of kijk naar een interim opdracht. Er zullen in de toekomst steeds meer vacatures komen waarbij duurzaamheid centraal staat. Dit kunnen adviserende functies zijn of juist praktische beroepen. Vaak heb je wel een bijpassende studie nodig om op de hoogte te zijn van duurzaamheidsmaatregelen, maar als je dit echt graag wil kun je jezelf altijd laten omscholen.

Voeding

Een andere manier om bezig te zijn met duurzaamheid is door middel van voeding. Zo is het een goed idee om eens te kijken naar jouw eetgewoontes, en wat hier duurzamer kan. Denk bijvoorbeeld aan het eten van kliekjes die je normaal zou weggooien. Of kies eens voor duurzamere producten die lokaal zijn gemaakt, zoals Hollandse groenten. Probeer eens wat vaker vlees weg te laten en kies eens voor een vleesvervanger of voor een peulvrucht. Voorbeelden van peulvruchten zijn linzen, kikkererwten of kidneybonen.

Conclusie

Duurzaamheid is heel belangrijk geworden om ervoor te zorgen dat we het nog een tijdje kunnen volhouden op deze planeet. Iedereen kan zijn steentje bijdragen door simpele veranderingen aan te brengen, kies bijvoorbeeld voor het scheiden van je afval en bespaar eens wat water. Je kunt ook makkelijk besparen op je energierekening door wat extra rekening te houden. Daarnaast is jouw voeding ook duurzaam als je kiest voor minder vlees en lokale producten. Gooi niet zomaar iets weg maar eet het gewoon op. Wil je nog meer doen? Kijk dan naar duurzame vacatures