Living

De autoverzekering, verplicht voor elke bestuurder

De autoverzekering is wellicht één van de verzekeringen waar door de jaren heen het vaakst van allemaal over werd gepraat. Dat hoeft natuurlijk niet meteen te verbazen. Voor deze verzekering geldt dan ook immers in de praktijk dat ze door elke persoon dient te worden afgesloten welke ervoor wil kiezen om met zijn of haar auto op de Nederlandse wegen te rijden. Heb jij ook net een (nieuwe) auto gekocht en wil je deze laten verzekeren? Ben je daarom op zoek naar gedetailleerde informatie over de autoverzekering? Dan zal deze pagina je zeker bieden wat je zoekt.

Waarom is de autoverzekering een verplichting?

De autoverzekering is een wettelijk verplichte verzekering omdat in het verleden een behoorlijk aantal mensen geconfronteerd werden met een blijvende, aanzienlijke impact op hun financiële situatie als gevolg van een ongeval. Dat is tegenwoordig niet langer mogelijk omwille van het feit dat de WA-verzekering altijd tussenkomst biedt in de schade die door jou wordt aangericht aan derden. De claim die daaruit voortvloeit zal dan ook doorgaans door de verzekeraar (grotendeels) worden betaald. Dat de WA-verzekering bij wet verplicht is, is dus eigenlijk helemaal niet nadelig.

Voor alle duidelijkheid, een verzekering voor een auto valt in de praktijk op meerdere manieren af te sluiten. Het is mogelijk om uitsluitend te kiezen voor een WA-verzekering, maar daarnaast kan je ook opteren voor het afsluiten van een WA+ beperkt en een WA+ volledige cascoverzekering. Voor deze beide laatst genoemde opties geldt dat ze niet bij wet zijn verplicht. Dat geldt dus enkel en alleen voor de WA-verzekering die een dekking voor derden voorziet. Er is echter wel een uitzondering.

Waarom wordt de allrisk soms toch verplicht?

De enige wettelijk verplichte autoverzekering is dus de zogenaamde WA-verzekering. Dit gezegd hebbende kan er worden vastgesteld dat er in bepaalde gevallen toch een verplichting wordt opgelegd voor de zogenaamde WA+ volledige cascoverzekeringen. Voor deze verplichting geldt dat ze betrekking heeft tot zogenaamde leasingovereenkomsten. Het bedrijf dat de leasing verstrekt kan er dan ook in de praktijk voor kiezen om deze enkel en alleen toe te kennen op basis van een allriskverzekering. Gedurende de volledige looptijd van de leasing ben je dan bijgevolg alsnog verplicht om een dergelijke allriskverzekering in stand te houden.

Hoe sluit je de voor jou beste autoverzekering af?

De beste autoverzekering afsluiten is mogelijk door rekening te houden met verschillende factoren. Het is in ieder geval van zeer groot belang om te beseffen dat de beste autoverzekering voor de één niet per definitie ook de beste autoverzekering moet zijn voor de ander, integendeel. Dit is namelijk niet alleen afhankelijk van de persoonlijke voorkeur(en) van de verzekeringnemer, wat bovendien ook te denken van de specificaties evenals de waarde van de auto welke moet worden verzekerd. Wil jij met absolute zekerheid kunnen rekenen op de meest interessante verzekering voor jouw auto? Dan zal je zeker met de onderstaande drie factoren rekening willen houden.

1.) Over welke waarde beschikt de auto?

In eerste instantie moet er bij het afsluiten van een autoverzekering stil worden gestaan bij de waarde waar het voertuig over beschikt. Heb je de keuze gemaakt om een dure, gloednieuwe auto aan te schaffen? Dan zal je tot de vaststelling komen dat je deze graag op de meest optimale manier zal willen laten verzekeren. Bijgevolg zal je in dit geval wellicht niet kiezen voor enkel en alleen de WA-verzekering, maar voor een uitgebreider alternatief. Zoals eerder op deze pagina al aangegeven is het bij een leasing of lening doorgaans zelfs zo dat je verplicht bent om een allrisk af te sluiten. Dit is zeker geen onbelangrijk aandachtspunt om rekening mee te houden.

2.) Hoe ziet het gebruik van de auto er in de praktijk precies uit?

Niet alleen de waarde van het voertuig is van belang bij het bepalen van de meest optimale verzekering. Wat namelijk bovendien ook te denken van de manier waarop de auto wordt gebruikt? We maken op dit vlak natuurlijk een onderscheid tussen intensief en minder intensief gebruik. In het eerste geval is het zo dat de auto bijvoorbeeld haast dagelijks wordt ingezet voor een bepaald doeleind. Dit betekent dat het uiteindelijke aantal kilometers op jaarbasis behoorlijk hoog zal oplopen. Dit gezegd hebbende is het natuurlijk zo dat een auto ook aanzienlijk minder kan worden gebruikt. In de laatste situatie kan de WA-verzekering voldoende zijn, maar in het eerste geval is dat uiteraard een flink stuk minder voor de hand liggend. Hou bij het afsluiten van een bepaalde autoverzekering dus hoe dan ook in de praktijk altijd rekening met het effectieve gebruik ervan.

3.) Welk budget heb je beschikbaar voor jouw autoverzekering?

De derde beïnvloedende factor heeft betrekking tot het budget dat is vereist voor je autoverzekering. Het afsluiten van een WA+ volledige cascoverzekering of een allrisk mag je dan wel voorzien van de meeste zekerheid, daar staat tegenover dat er ook een stevig prijskaartje aan verbonden is. Bepaal dus altijd logischerwijs voor jezelf welk bedrag je bereid bent om te betalen en welke niet. Bovendien spreekt het voor zich dat je er ook altijd goed aan doet om regelmatig even een vergelijking uit te voeren. Het uitvoeren van een dergelijke vergelijking zorgt ervoor dat je altijd de mogelijkheid hebt om een zeer mooie besparing te realiseren. Zo hou je ook de meest uitgebreide autoverzekering toch zo toegankelijk mogelijk, ook wanneer je beschikt over een eerder beperkt(er) budget.

Voor iedereen is er een optimale autoverzekering!

Alle informatie die je hebt aangetroffen hierboven heeft duidelijk gemaakt dat er voor iedereen wel een geschikte autoverzekering bestaat. Of je nu met andere woorden zoveel mogelijk verschillende schadegevallen wenst in te laten dekken of je op zoek bent naar een manier om vooral zo goedkoop mogelijk je auto te laten verzekeren, in allebei deze gevallen (en nog heel wat andere) zal je tot de vaststelling komen dat het afsluiten van een optimale autoverzekering die zal weten te voldoen aan al je verwachtingen met absolute zekerheid tot de mogelijkheden zal behoren. Hoe dan ook, zoals je hebt kunnen lezen is het wel zo dat je er wel een beetje moeite voor zal moeten doen.

Lees meer over de verschillende verzekeringen op deze website.

admin
the authoradmin

Geef een antwoord