GezondheidTrendswetenschap

Ontstaan van kanker: nieuwe bloedtest kan kanker jaren van tevoren opsporen

Ontstaan van kanker

Kanker is een vreselijke ziekte waar ieder jaar weer enorm veel mensen aan overlijden. De overlevingskans bij kanker kan veel groter zijn als de ziekte vroegtijdig wordt opgespoord. Helaas wordt de ziekte vaak pas ontdekt bij klachten en in veel gevallen is het dan al te laat. Onderzoekers proberen al jaren een manier te vinden waarop kanker eerder opgespoord kan worden en de levensverwachting zal stijging. En zij kwamen enkele weken geleden met zeer goed nieuws: een nieuwe bloedtest waarmee kanker al enkele jaren vóór de eerste symptomen opgespoord kan worden.

Dit klinkt natuurlijk als een zeer veelbelovende test. Toch staan de ontwikkelingen nog in de babyschoenen. Het zal nog wel even duren voordat deze bloedtest wereldwijd ingezet kan worden. Het nieuws levert echter al veel positieve reacties op uit de medische wereld. Mogelijk kan deze bloedtest al 4 jaar voor de eerste symptomen laten zien dat de kans bestaat dat er kanker zal ontstaan. Dit betekent dat er eerder gehandeld kan worden, waardoor veel kankersoorten een hogere levensverwachting zullen krijgen.

PanSeer

Deze nieuwe test zal worden uitgebracht onder de naam PanSeer. Opvallend genoeg is de test helemaal niet zo ingrijpend. Een paar buisjes bloed afgeven is voldoende. Hierdoor worden mensen niet blootgesteld aan grootschalige onderzoeken, maar is een routine check-up al voldoende om vroegtijdig kanker op te sporen. Voor nu blijkt de bloedtest zeer nauwkeurig de volgende vijf kankersoorten te kunnen opsporen: darm-, maag-, slokdarm-, long- en leverkanker. Hierdoor kunnen deze kankersoorten al in een heel vroeg stadium aan het licht komen.

Vaak gaan patiënten pas naar de dokter wanneer de symptomen zeer ernstig zijn. Doktoren zien dan vaak een enorme tumorgroei en regelmatig ook al uitzaaiingen. Daarom is het zaak om de groei van de tumor al in het beginstadium te stoppen. Op het moment dat de kwade cellen beginnen met groeien moet er ingegrepen worden. Des te groter de kans dat de groei geremd kan worden. 


Andere veelvoorkomende kankersoorten moeten nog even wachten. Zo zal de bloedtest bijvoorbeeld nog geen nauwkeurig beeld van bloed- hersen- en borstkanker kunnen geven. Dit terwijl zeker nu met de komst van het 5G netwerk, er veel vragen rijzen omtrent het verband tussen kanker en 5G. Een bloedtest zal eerder afwijkingen kunnen opspeuren. Wetenschappers zijn gelukkig nog steeds op zoek om nog meer kankersoorten te kunnen opsporen. Toch kunnen we nu al spreken van een ware revolutie in de medische wereld.

Geen voorspelling

Onderzoekers benadrukken wel dat de test geen voorspellende gaven heeft. Het is niet mogelijk om te ontdekken of iemand op latere leeftijd kanker zal ontwikkelen. Wanneer de test bij iemand kanker ontdekt, betekent dit dat er al enige vorm van kankergroei aanwezig is. De persoon in kwestie ervaart enkel nog geen symptomen. De test kan kanker dus in een vroeg stadium opsporen, maar kan niet uitsluiten dat je geen kanker krijgt.

Hiermee zullen de overlevingskansen aanzienlijk groter worden. Want als de ziekte in een vroeg stadium wordt gedetecteerd, kan de tumor al snel behandeld worden met geneesmiddelen of operatief verwijderd worden. Hierdoor zullen de vooruitzichten voor de patiënten een stuk beter zijn dan wanneer er gewacht wordt tot er symptomen optreden en het eigenlijk al te laat is.

admin
the authoradmin

Geef een antwoord