Trends

Wat is biofilm en hoe kan je dit bestrijden?

watter

In dit artikel wordt uitgelegd wat biofilm is en wat je kunt doen om biofilm te bestrijden. Lees snel verder.  

Wat is biofilm?

Biofilm is een slijmerig laagje van micro-organismen die samenwerken. Deze micro-organismen kunnen een gevaar vormen voor de gezondheid van mensen en dieren. Biofilm kan ontstaan op plekken in het water (of watersysteem) waar micro-organismen de mogelijkheid hebben om zich te hechten aan oppervlaktes. Bijvoorbeeld op plekken waar water opgeslagen wordt of water doorheen stroomt. 

Het gevaar

De micro-organismen die in biofilm zitten zijn bacteriën, schimmels, gisten en virussen. Ofwel potentiële ziekteverwekkers (pathogenen). Wanneer mensen of dieren water uit een vervuilde leiding, met biofilm, drinken kunnen zij geïnfecteerd raken. Ditzelfde kan gebeuren bij proceswater. Hiermee wordt water bedoeld waarmee producten in aanraking komen. Dit kan leiden tot een snelle derving van producten en mogelijk ook infecties bij mensen die deze besmette producten consumeren. Een bekend voorbeeld hierbij is Salmonella. 

Biofilm bestrijden

Er zijn verschillende manieren op biofilm te bestrijden. Bijvoorbeeld door het gebruik van desinfectiemiddelen. Chloor, bleek of alcohol worden gebruikt om biofilm te verwijderen. Er kleven echter ook nadelen aan deze techniek. Echter zijn deze middelen giftig en dus schadelijk. Een andere manier van desinfectie is het gebruik van een apparaat dat door middel van stroom, zout en water (elektrolyse) een milieuvriendelijk desinfectiemiddel produceert. Deze duurzame en natuurvriendelijke techniek blijkt zeer effectief tegen biofilm.

admin
the authoradmin

Geef een reactie