EconomieFinancieelTrends

Hand op de knip door de coronacrisis

coronacrisis

Nederland is in recessie. Het afgelopen kwartaal zagen we een krimp van maar liefst 8,6 procent. Daarnaast gingen meer dan 322.000 banen verloren. Economen geloven zelfs dat we het ergste nog niet gehad hebben. Bedrijven beginnen nu pas weer een beetje op te krabbelen en dat betekent ook dat ze nu stappen moeten nemen in het reorganiseren van hun bedrijf. Naar verwachting zal het aantal werkelozen in Nederland de komende maanden dan ook sterk toenemen. De coronacrisis heeft ons inkomen flink omlaag gebracht. Dat betekent ook dat we anders naar ons uitgavenpatroon moeten kijken. Besparen, besparen en nog eens besparen. En vooral niet meer uitgeven dan er verdiend wordt. Maar hoe doe je dat?

Alle kleine beetjes helpen

In hoeverre het nodig is om te besparen is geheel afhankelijk van de persoonlijke situatie. Er zijn mensen die tot nu toe nog nauwelijks financieel zijn geraakt door de crisis, maar wellicht wel alvast een beetje de hand op de knip willen houden omdat de toekomst onzeker is. Er zijn ook mensen die zó hard zijn geraakt dat er wel grotere maatregelen genomen moeten worden. Soms is het zelfs nodig om een auto weg te doen of misschien zelfs te verhuizen naar een kleinere woning.

Is er tijd om eerst de wat kleinere aanpassingen te maken? Grijp die mogelijkheid dan aan. Want geloof het of niet, maar de kleine beetjes helpen echt. Heel veel kleine veranderingen kunnen al gauw een groot verschil maken. Hieronder zetten we een aantal eenvoudige en snelle bespaartips op een rijtje.

Bespaar op eten

Hoewel we niet zonder kunnen is eten iedere maand weer een enorme grote kostenpost. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om hierop veel geld te besparen.

Zorg er allereerst voor dat je de aanbiedingen goed in de gaten houdt. Vlees is relatief duur, maar gehakt en kipfilet zijn regelmatig in de aanbieding. Vaak zijn dit grootverpakkingen die je gemakkelijk kunt portioneren en invriezen. Bovendien zijn ze bijna met ieder gerecht te gebruiken. Win-win!

Ook zijn er tegenwoordig veel supermarkten die vlees wat op datum is voor een scherpe prijs verkopen. Hierbij betaal je vaak tot maar liefst 30% minder en het vlees is nog in prima conditie. Wanneer je het invriest, kan je het zelfs nog voor een zeer langere tijd gebruiken. Ideaal wanneer je weinig te besteden hebt. Dit geldt overigens ook voor groente en fruit. Wanneer deze minder mooi zijn, kun je deze vaak voor een lagere prijs mee naar huis nemen. Als je hier nog dezelfde avond mee kookt, kunnen deze nog prima dienen in een gerecht.

Geld besparen op je vaste laten


Dit is vaak wat lastiger en je zal bovendien ook pas veel later echt resultaat gaan zien. De gemakkelijkste manier om geld te besparen op je vaste lasten is door je energierekening omlaag te helpen. Dit doe je door simpelweg bewuster met energie in huis om te gaan.

Zet bijvoorbeeld de thermostaat standaard één graad lager. Zeker met het oog op het najaar en de winter is dit een goede manier om te besparen. Probeer sluipverbruik daarnaast zoveel mogelijk te voorkomen. Haal stekkers uit de stopcontacten en schakel apparaten volledig uit. Douche korter en/of minder warm en probeer de wasdroger zo min mogelijk te gebruiken. Dit zijn kleine dingen die al een enorm groot verschil kunnen maken.

admin
the authoradmin

Geef een antwoord