EconomieFinancieelLivingTrendswetenschap

Dit zijn de belangrijkste innovatieve ICT-trends

ICT-trends

De wereld van ICT staat nooit stil. De ene innovatie volgt de andere sneller op dan ooit tevoren. Toch zijn er ook ontwikkelingen die een langer leven hebben. Het zijn de trends die voor belangrijke innovaties gaan zorgen die ook op de lange termijn voelbaar zijn. Het is dan ook goed om te weten welke zaken ook over enkele jaren nog een rol zullen spelen. Een ontwikkeling die bijvoorbeeld al langer gaande is, maar ook in de komende jaren nog een belangrijke rol zal spelen, is die van het samenvloeien van ICT en het menselijk lichaam. Daarnaast zal ook in de architectuur het nodige merkbaar zijn.

Nog meer integratie

Dat ICT steeds meer samenvloeit met bestaande structuren is een ontwikkeling die al enkele jaren te zien is. Zo is bijvoorbeeld het menselijk lichaam een belangrijke tool. Het ontwikkelen van technologie├źn om digitale versies van jezelf te bieden, wordt steeds belangrijker. De importantie van social distancing heeft dit alleen maar verder aangejaagd. Het gebruik van stemgeluid, gebaren en gezichtsherkenning zijn andere belangrijke factoren die de integratie verder vergroten. Daarnaast speelt ook AI hier een grote rol in. AI maakt het beter mogelijk om ook digitaal in te spelen op veranderende situaties. Waardoor digitaal leven en het echte leven nog dichter bij elkaar komen te staan.

Veranderingen in de architectuur

De manier waarop woningen, wijken en zelfs hele steden ontwikkeld worden en moeten veranderen krijgt meer aandacht dan ooit. Dit komt doordat de behoeften sterk veranderen. Ook heeft dit te maken met de zwaktes die blootgelegd zijn door recente maatschappelijke ontwikkelingen. Daardoor is bijvoorbeeld de ontwikkeling van composite architecture een belangrijke zaak in de wereld van ICT. Deze trend maakt het mogelijk om bouwwerken sneller aan te passen aan veranderende behoeften. De rol die data hierin speelt is natuurlijk ook zeer groot. Ook nieuwe technologie zoals 5G en AI maakt meer en meer mogelijk op dit gebied. Dit geldt zeker ook wanneer dit goedkoper wordt.

Nog meer nadruk op algoritmen

Algoritmes hebben hun waarde al bewezen. Toch is er nog veel meer mee mogelijk. Zo zijn bijvoorbeeld algoritmische vertrouwensmodellen in opkomst. Daarmee zijn privacy en veiligheid beter te garanderen. Dit gaat dan bijvoorbeeld om het beschermen van de identiteit van personen. Dit helpt organisaties om het vertrouwen van belanghebbenden zoals klanten, partners en medewerkers verder te vergroten. Door privacy en veiligheid naar het hoogste niveau te tillen met de hulp van ICT is meer te bereiken dan ooit tevoren. Meer nadruk op veiligheidssystemen, maar ook meer nadruk op authenticatie zal in de komende jaren de boventoon voren. Dit komt de veiligheid sterk ten goede.

Voorbode voor flinke veranderingen

Ook deze ontwikkelingen in de wereld van ICT kunnen weer flinke veranderingen teweegbrengen. Dit is in recente jaren ook al gebleken bij eerdere ontwikkelingen. Het is van nature zo dat de ontwikkelingen op het gebied van ICT een disruptief karakter hebben. Al is het altijd afwachten of de techniek ook een concurrentie te bieden heeft. Dit is op voorhand niet te bewijzen. Daarom is het ook belangrijk om de trends op langere termijn te volgen. Sommige van deze ontwikkelingen zullen pas over 5 tot 10 jaar van waarde zijn. Wie echter vroeg inspringt op de ontwikkelingen kan daar dan juist wel weer een belangrijk voordeel uithalen als ondernemer.

admin
the authoradmin

Geef een reactie