wetenschap

3 bewezen gezondheidsvoordelen van motorrijden

gezondheidsvoordelen motorrijden

Motorrijden is naast een prettige hobby ook nog eens goed voor de gezondheid. Er zijn door de jaren heen ontzettend veel onderzoeken gedaan naar het verband tussen een goede gezondheid en motorrijden. Wetenschappers concludeerden al snel dat het rijden op een motor wel degelijk invloed heeft op in elk geval de mentale gezondheid. Later bleek ook dat er een positief effect te bespeuren was die tevens van invloed zou zijn op de fysieke gezondheid. Maar hoe zit dit eigenlijk?

Overweeg jij al tijden om caferacer onderdelen van Caferacerwebshop aan te schaffen en een eigen caferacer samen te stellen? Of heb je een motor in de stalling staan en rij je hier eigenlijk te weinig op? Dan is het hoog tijd om hier eens flink mee aan de slag te gaan. Motorrijden heeft namelijk een aantal grote gezondheidsvoordelen. Wij zetten de 3 belangrijkste op een rijtje.

1.    Enorme aanmaak van dopamine

Motorliefhebbers zullen hun hobby al gauw omschrijven als een enorme kick. Het gevoel van ultieme vrijheid wat je op de motorfiets ervaart. De gashendel indrukken en gaan. Het is met geen pen te beschrijven wat je dan voelt. Maar waar wordt dit gevoel eigenlijk door veroorzaakt?

Wetenschappers vonden al snel het antwoord op deze vraag. Tijdens een onderzoek werden de hersenfuncties van de motorrijders in de gaten gehouden. Tijdens en vlak na het motorrijden lichtte het gebied in het pleziercentra van de middenhersenen op. Dit wordt veroorzaakt door de aanmaak van een grote hoeveelheid neurotransmitters, ook wel dopamine genoemd. Deze stof komt vrij bij onverwachte en fijne gebeurtenissen. Bijvoorbeeld bij het winnen van de loterij, plotseling een huwelijksaanzoek krijgen, fantastische seks of dus gewoon een ritje op je motor.

2.    Beter immuunsysteem door buitenlucht

In de auto krijg je natuurlijk ook wel mee hoe de natuur eruit ziet, maar je zal dit niet fysiek ervaren. Je ‘profiteert’ van het binnenklimaat. Op de motor maak je echter alles fysiek door. Je voelt de wind, de zon en zelfs de regen. Alle zintuigen worden geprikkeld door buitenlucht. Het lichaam heeft buitenlucht nodig om goed te kunnen functioneren. Alle processen in het lichaam zullen beter op elkaar worden afgestemd wanneer zij de juiste prikkels van buiten krijgen. Onderzoek toont aan dat motorrijders over het algemeen een lagere bloeddruk hebben, beter immuunsysteem, profiteren van meer energie en bovenal minder stress ervaren.

3.    Gevoel van vrijheid in coronatijd


We hoeven niet onder stoelen en banken te schuiven dat de mentale gezondheid van de meeste mensen in het afgelopen jaar achteruit is gegaan. Door de pandemie – veroorzaakt door het Covid-19 virus –  is er plotseling heel veel onzeker geworden. Mensen maken zich zorgen om hun werk, hun gezondheid en missen de gezelligheid in het leven. Even zomaar weg gaan, iets leuks ondernemen, familie en vrienden bezoeken; het is allemaal niet meer zo vanzelfsprekend als het was.

Op de motor ervaar je het ultieme gevoel van vrijheid. Vrijheid die je in de coronatijd eigenlijk niet meer hebt. Bovendien is motorrijden ook nog eens geheel coronaproof. Je houdt altijd voldoende afstand en kunt heerlijke ritten maken, zonder de ander te storen. Knipperlichten van Caferacerwebshop.com aan en gaan. Meer is er niet nodig om even uit de harde realiteit te stappen en simpelweg te genieten.

admin
the authoradmin

Geef een antwoord