wetenschap

Vacuümtoiletten steeds belangrijker: wat zijn de voordelen?

Nieuwe sanitatie is een onderwerp dat niet alleen actueel, maar ook vooral essentieel is. Iets wat hier een belangrijke rol in speelt, is het vacuümtoilet: een toilet waarbij het spoelwater, de urine en ontlasting door middel van onderdruk (vacuüm) wordt afgevoerd in plaats van op basis van zwaartekracht. Het vacuümtoilet werd veelal gebruikt aan boord van vervoersmiddelen als vliegtuigen, schepen, bussen en treinen, maar is inmiddels ook niet meer weg te denken bij alle soorten bouw.

Toepasbaar op vele plekken

Qua-vac is een toonaangevende leverancier als het gaat om vacuüm afvalwatersystemen en daarmee dus ook vacuümtoiletten. Zij weten als geen ander dat de ‘nieuwe sanitatie’ toepasbaar is in alle soorten bouw. Op vrijwel alle plekken kan er gebruik van worden gemaakt. Niet alleen in supermarkten en warenhuizen, maar ook in kantoorgebouwen, universiteiten, ziekenhuizen, hotels en recreatie, nieuwbouw en verbouwingen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Steeds meer bedrijven acteren op vacuüm afvalwatersystemen door te bouwen met een duurzame visie.

Voordelen van het vacuümtoilet

Ten opzichte van een ‘normaal’ toilet kent het vacuümtoilet dan ook veel voordelen. Zo is het watergebruik per spoelbeurt veel minder met een vacuümtoilet dan met een normaal toilet. Het watergebruik per spoelbeurt bij een vacuümtoilet is 1,2 liter per spoelbeurt. Dat lijkt misschien veel, maar valt in het niet als je opmerkt dat een spoelbeurt bij een normaal toilet liefst 4 tot 6 liter water ‘kost’.

Een ander voordeel is dat een vacuümtoilet zorgt voor een besparing van je drinkwaterverbruik tot wel 80 procent. Ter verduidelijking: bij een faciliteit met 500 bewoners of bezoekers per dag is dat een besparing van een Olympisch zwembad per jaar aan schoon drinkwater. Ten slotte zijn boor– en graafwerkzaamheden niet of slechts zeer beperkt nodig. Ook dat kan je zeker als voordeel ervaren. Doordat deze werkzaamheden niet gedaan hoeven te worden, kunnen de eventueel unieke of belangrijke kenmerken van je huis behouden blijven.

Eenvoudig, flexibel en kostenbesparend

Niet alleen bedrijven worden steeds actiever in het verduurzamen en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook woonwijken worden steeds meer gebouwd met een compleet duurzame visie. Nieuwe sanitatie en daarmee vacuümtoiletten zijn daar een belangrijk onderdeel van. Het vacuüm sanitatiesysteem van Qua-vac is naast duurzaam ook nog eens eenvoudig, flexibel en kostenbesparend. Zoals gezegd niet alleen bij nieuwbouw, maar ook bij renovatie.

admin
the authoradmin

Geef een antwoord