EconomieFinancieelTrends

Economische groei verwacht in het derde kwartaal van 2020

economische groei verwacht

Nederland heeft kort geleden de economische cijfers over de corona-maanden april, mei en juni bekend gemaakt. Hieruit bleek schokkend genoeg dat economie met maar liefst 8,6 procent is gekrompen. Corona slaat in als een bom op de economische markt. Op basis van deze cijfers kunnen we met recht zeggen dat we in een recessie van ongekende grote zijn beland. Het CBS heeft zelfs gemeld dat ze een dergelijke krimp nog nooit eerder hebben waar genomen. Zelfs niet in de roerige jaren dertig. Betekent dit alleen maar slecht nieuws? Volgens economen is het niet allemaal zo zwart-wit. Hoewel deze informatie natuurlijk schokkend is, is er namelijk ook licht aan het einde van de tunnel. Zo verwachten onderzoekers opnieuw economische groei in het derde kwartaal van 2020.

Consumentenvertrouwen neemt toe

‘Samen krijgen we corona onder controle”. Deze zin vormde het motto van de Nederlandse overheid. En dat blijkt ook daadwerkelijk waar te zijn. Maanden hielden we ons netjes aan de maatregelen, bleven we zoveel mogelijk thuis en gaven we elkaar waar nodig de ruimte. En dit gaf ons langzaam onze vrijheden terug. Inmiddels zijn de meeste maatregelen versoepeld of zelfs helemaal afgeschaft. Hoewel de toekomst onzeker blijft en het aantal coronabesmettingen weer in een rap tempo toeneemt, zien we dat de consument meer vertrouwen krijgt.

We moeten goed beseffen dat de situatie waarin we nu zijn terechtgekomen nog nooit eerder is voorgekomen in de moderne wereld. Een pandemie van ongekende grootte. Het was dan ook niet vreemd dat in maart de wereld eventjes stilstond. Men was onzeker. Wat als ik het virus krijg? Hoe moet het nu met mijn baan? Met mijn directe omgeving? Inmiddels zien we de veerkracht van mensen terug. We maken het beste van een vreselijke situatie. We krijgen weer vertrouwen in het kunnen van de overheid en gaan er vanuit dat we hier doorheen komen.

Dit zien economen ook terug in het consumentengedrag. Vanaf de eerste versoepelde maatregelen durven mensen weer een beetje ‘gewoon’ te leven. We gaan weer naar het winkelcentrum, bezoeken attractieparken en musea, brengen een bezoekje aan ons favoriete restaurant en boeken weer vakanties. Al met al: goed nieuws voor de economie!

We kunnen weer meer

Dit is natuurlijk een logische oorzaak van de mogelijke economische groei in het derde kwartaal. In het tweede kwartaal zaten we allemaal zoveel mogelijk thuis. Als we het huis uit gingen, was dit voornamelijk voor het doen van noodzakelijke boodschappen. Inmiddels zijn de maatregelen zo ver versoepeld dat we ook meer kunnen. We hebben weer de mogelijkheid om ons geld ergens uit te geven. Iets wat er eerst niet was. En doordat we meer kunnen, wordt de economie ook meer gesteund.

Recessie begint nu pas

De verwachte economische groei in het derde kwartaal is echter niet genoeg. Een dergelijke krimp wordt niet zomaar overwonnen. Bovendien begint de recessie nu pas voor veel bedrijven. Ze hadden in het tweede kwartaal vaak nog reserves om van te leven. Op dit moment beginnen veel bedrijven met reorganiseren. Dit betekent dat er een nóg hogere werkloosheid op zal treden. En hoe meer mensen hun baan verliezen, hoe minder zij zullen kopen en de economie harde klappen zal krijgen. We zijn er nog niet. Niet in de strijd tegen het coronavirus en niet in de strijd om ons land welvarend te houden. De toekomst blijft helaas onzeker.

admin
the authoradmin

Geef een reactie