Gezondheidwetenschap

Herken de verschillen tussen hooikoorts en corona

Niezen

Ben je hooikoortspatiënt, dan kan je het in deze tijden van corona knap lastig hebben. Hooikoorts is op zichzelf al vervelend, maar nog vervelender is dat mensen al gauw denken dat je corona hebt. De hooikoortssymptomen en de symptomen van een corona patiënt zijn voor een groot deel vergelijkbaar. Toch zijn er ook verschillen. Herken de verschillen zodat je jezelf en je omgeving gerust kan stellen.

Heb je hooikoorts of corona?

Als je hooikoortspatiënt bent, dan herken je de symptomen wel. Je hebt een kriebelende en waterige loopneus, een zere keel en rode ogen. Soms kan je ook last hebben van benauwdheidsklachten. Deze symptomen treden vooral op in de lente en de zomer als de natuur tot bloei komt en het stuifmeel door de lucht zweeft. De pollen van bomen en grassen zorgen voor een allergische reactie aan de luchtwegen. Tijdens een zachte winter kan je al heel vroeg in het jaar hooikoortsklachten hebben. Dat is altijd vervelend, maar nu kunnen deze klachten nog weleens verward worden met Covid-19. Niezen en hoesten komt zowel bij corona als bij een pollenallergie voor. Bij een coronabesmetting zal dit niezen niet beginnen met een kriebelende neus waar dat bij pollenallergie wel het geval is. Daarnaast heb je bij een besmetting met corona meestal koorts. Bij hooikoorts is dat niet het geval. Toch kan je als hooikoortspatiënt zonder koorts ook corona hebben en zo onbewust anderen besmetten.

Hooikoortsklachten verminderen

Heb je een pollenallergie, dan zal je van je arts medicijnen hebben gekregen die de symptomen verlichten. Deze medicijnen neem je bij voorkeur iedere dag in. In het pollenseizoen blijf je deze medicijnen innemen om de effectiviteit ervan te vergroten. Verminderen je klachten na het innemen van de medicijnen? De kans is groot, dat je dan te maken hebt met allergische klachten veroorzaakt door pollen. Als je klachten blijven aanhouden, zoek je contact met de huisarts om na te gaan of er toch sprake is van corona.

admin
the authoradmin

Geef een reactie