wetenschap

Wat moet je allemaal weten over de bromfietsverzekering?

Een bromfiets behoort toe aan de groep met gemotoriseerde voertuigen. Dit betekent dat je ze wettelijk verplicht moet laten verzekeren. De bromfietsverzekering kan net als bijvoorbeeld de scooterverzekering en de motorverzekering op verschillende manieren worden afgesloten. Dit betekent concreet dat je de keuze kan maken om ze WA te laten verzekeren, maar daarnaast kan je ook kiezen voor een WA+ beperkt of een WA+ volledige cascoverzekering. Zou je graag alles te weten willen komen over het afsluiten van de best mogelijke verzekering voor je bromfiets? Dan zal je al snel tot de conclusie komen dat de informatie op deze pagina je verder kan helpen.

Op welke manier kan je een bromfietsverzekering afsluiten?

Voor het merendeel van de verzekeringen geldt dat je ze op verschillende manieren kan afsluiten. Dit geldt eveneens voor de verzekering die je voor je bromfiets kan afsluiten. We maken hiervoor een onderscheid tussen drie verschillende opties. Voor welke van deze mogelijkheden je ook gaat kiezen, je zal altijd voldoen aan de wettelijke verplichting. Dat is het gevolg van het feit dat alle bromfietsverzekeringen beschikken over de zogenaamde WA-dekking.

Je bent dus bij wet verplicht om minstens de WA-verzekering voor je bromfiets af te sluiten. Dat betekent echter niet dat je er niet zelf voor kan kiezen om een uitgebreidere verzekering aan te vragen. Let wel, hoe uitgebreider de bromfietsverzekering is, des te hoger uiteraard de premie zal uitvallen. Hier moet je op financieel vlak dan wel even rekening mee houden.

De WA-verzekering, de meest voordelige optie

De meest voordelige bromfietsverzekering die kan worden afgesloten is de WA-verzekering. Voor deze optie geldt dat ze uitsluitend bestaat uit de dekking voor derden. Met andere woorden, op het moment dat er sprake is van een aanrijding met verwijtbare schade kan er worden vastgesteld dat je verzekeraar enkel en alleen zal tussenkomen in de schade opgelopen door de derde partij. De schade die je zelf hebt ervaren aan je bromfiets zal dus met andere woorden niet worden vergoed. Hier dien je dan ook volledig zelf voor op te draaien.

Waarom kiezen voor de WA+ beperkt casco verzekering?

Wanneer we rekening houden met alle verschillende bromfietsverzekeringen die er op de markt zijn terug te vinden kunnen we vaststellen dat de meest interessante optie de WA+ beperkt casco verzekering is. Althans, hiermee bedoelen we dat deze verzekering globaal gezien ongelofelijk vaak wordt afgesloten. Dat is het gevolg van het feit dat ze eigenlijk het beste van twee werelden biedt. Enerzijds ligt de premie nog altijd een stuk lager dan de allrisk terwijl je toch in bepaalde situaties kan rekenen op een dekking van schade aan de eigen bromfiets.

De WA+ beperkt casco verzekering voor bromfietsen biedt naast de standaard dekking voor schade aan derden ook een dekking voor schade als gevolg van een brand of diefstal. Het afsluiten van dit type bromfietsverzekering kan dan ook toch behoorlijk wat extra voordeel met zich meebrengen. In ieder geval is deze verzekering zeker en vast een optie waar je aandacht aan zal willen besteden bij het vergelijken van de diverse bromfietsverzekeringen die afgesloten kunnen worden.

Tot slot is er ook nog de allrisk bromfietsverzekering

De meest complete bromfietsverzekering is de zogenaamde allrisk. Het gaat hierbij om de verzekering die je voorziet van alle gewenste dekkingen. Denk hierbij niet alleen aan de WA-verzekering, maar ook aan de dekkingen bij brand en diefstal evenals aan de dekking voor door jouzelf veroorzaakte schade. Vooral deze laatste biedt een zeer waardevolle aanvulling op het standaard aanbod met dekkingen. Het spreekt namelijk voor zich dat er bij een ongeval met een bromfiets doorgaans sprake is van schade bij beide partijen. Voor eender welke andere bromfietsverzekering geldt dat ze eigen schade bij een aanrijding niet dekt.

De allrisk verzekering voor bromfietsen blijkt in eerste instantie veruit de interessantste keuze op de markt te zijn. Dat is echter niet altijd zo. Wanneer je hebt gekozen voor het kopen van een voordelige bromfiets zal je namelijk kunnen vaststellen dat de premie die je moet betalen voor de allrisk bromfietsverzekering mogelijks niet zo interessant zal zijn. De kosten voor de verzekering zullen dan immers veel te hoog zijn gelegen in verhouding met de uitbetaling die je kan verwachten.

Hoeveel kost een bromfietsverzekering afsluiten?

De prijs die je moet betalen bij een bromfietsverzekering afsluiten is afhankelijk van een groot aantal verschillende factoren. In eerste instantie is er natuurlijk het type verzekering waarvoor je gaat kiezen. De informatie hierboven heeft wat dit betreft reeds duidelijk gemaakt dat het afsluiten van de WA-verzekering ongetwijfeld de meest voordelige optie is. Echter is dit niet voor iedereen zomaar de beste keuze. Daarbij zijn er ook zeker andere zaken die de premie beïnvloeden. Denk hierbij aan:

  • Een mogelijk schadeverleden van de bestuurder van de bromfiets;
  • De specificaties waar de bromfiets in kwestie over beschikt;

Er wordt bij het bepalen van de premie voor de verzekering in de praktijk ook altijd rekening gehouden met de specificaties van de bromfiets. Des te zwaarder die specificaties zijn, des te hoger ook de premie zal komen te liggen die is verschuldigd. Daar zal je wel rekening mee moeten houden.

Besparen? Vergelijken is de boodschap!

Wil je graag kunnen besparen op de bromfietsverzekering die je gaat afsluiten? Dat kan. Veel mensen gaan er in de praktijk vanuit dat ze om dit te kunnen realiseren haast verplicht zijn om te kiezen voor de standaard WA-verzekering. Dat is echter niet zo. Het spreekt voor zich dat de premie van deze verzekering vrij laag is gelegen, maar het is ook op nog andere manieren mogelijk om te besparen.

Wat je in ieder geval moet doen wanneer je een voordelige verzekering voor je bromfiets wil kunnen afsluiten is een vergelijking uitvoeren. Voor veel mensen geldt dat ze dit niet doen waardoor ze eigenlijk een beetje van een koude kermis thuiskomen. De ene bromfietsverzekering is namelijk zeker de andere niet. Niet alleen de dekkingen kunnen verschillen, dat geldt zeker ook voor de prijs. Wil je dus zeker geen euro teveel moeten betalen voor het afsluiten van de verzekering voor je bromfiets? Dan is het zonder meer interessant om even een objectieve vergelijking uit te voeren. Het uitvoeren van zo’n vergelijking kan gemakkelijk op Diks.nl.

admin
the authoradmin

Geef een reactie