Heb je soms het gevoel dat je als medewerker in de zorg alleen maar hollen of stilstaan kent? Dan kan begeleiding voor intervisie in de zorg dé manier zijn om even op adem te komen, ervaringen uit te wisselen en elkaar te helpen groeien. Door met collega’s te sparren over uitdagingen, leer je niet alleen van elkaars successen, maar ook van de valkuilen. Meer weten? Lees vooral verder!
Wat is intervisie ook alweer?
Intervisie is een gestructureerd gesprek tussen mensen uit je vak waarin je casussen, dilemma’s en leermomenten deelt. Je duikt in andermans uitdagingen en krijgt zo frisse perspectieven. Het mooie is dat je hierbij niet in de rol van trainer of coach kruipt, maar écht als gelijkwaardige professionals met elkaar meedenkt. Ideaal voor iedereen in de zorg die meer uit z’n werk wil halen.
Waarom is intervisie zo waardevol?
- Persoonlijke groei
Je krijgt betere inzichten in hoe je met bepaalde situaties omgaat. Zo ontdek je zogeheten ‘blind spots’ en ontwikkel je nieuwe manieren van handelen.
- Sterkere teamspirit
Door samen te reflecteren, bouw je meer vertrouwen en openheid op. En leert elkaar beter kennen.
- Kwaliteitsslag
Intervisie gaat niet alleen over gevoelens en emoties. Maar ook over de kwaliteit van de zorg. Je bespreekt verbeterpunten, wisselt expertise uit en tilt zo het hele team naar een hoger niveau.
- Stressvermindering
Zorg kan intensief zijn, mentaal en fysiek. Het delen van je verhaal en zorgen werkt vaak verlichtend. Je merkt dat je er niet alleen voor staat.
Hoe werkt het in de praktijk?
Als je op eigen houtje intervisie opzet, kan het soms chaotisch worden: wie pakt de leiding? Welke gespreksmethode gebruik je? En hoe voorkom je dat het verzandt in oeverloos geklets? Dat is precies waar begeleiding voor intervisie in de zorg van pas komt. Met een professionele begeleider in de buurt loopt alles gesmeerd.
Laat je helpen door een expert
Ben je benieuwd hoe je dit het beste aanpakt in jouw organisatie? Of wil je je huidige intervisie naar een hoger niveau tillen? Dan kan PRTD je adviseren en begeleiden. Zij hebben ervaring met allerlei zorginstellingen en weten precies welke werkvorm bij jullie past!
Eenvoudige tips om gelijk mee te beginnen
Maak het praktisch
Kies een actueel thema of casus en houd het kort. Dat maakt het minder ‘zweverig’ en zorgt voor meer focus.
Stel spelregels op
Iedereen komt aan bod, er is respect voor verschillende standpunten en wat in de groep gezegd wordt, blijft daar.
Kies een vaste frequentie
Met één losse sessie kom je er niet. Plan dus bijvoorbeeld elke maand of elke twee maanden een sessie in.
Verdeel de taken
Niet alleen de begeleider is verantwoordelijk. Laat ook teamleden onderwerpen aandragen en notities maken.
Ventileren door middel van intervisie
Intervisie is dé manier om als zorgteam gezamenlijk te groeien, stress te verminderen en de kwaliteit van je werk naar een hoger niveau te tillen. Het is niet ingewikkeld, maar vraagt wel om een goede aanpak en veilige sfeer. Overweeg om begeleiding in te schakelen als je zeker wilt weten dat het proces soepel loopt en iedereen er écht iets aan heeft!