Steeds meer mensen in ons land zijn te zwaar. Opvallend genoeg zijn er ook steeds meer kinderen die kampen met obesitas. Dit heeft deels te maken met de digitalisering waardoor kinderen vaker gamen en voor de televisie zitten dan dat ze in beweging komen, maar ook doordat ouders vaak zó druk zijn dat ze ongezond koken. Dit is echter een trend waar we niet te lichtzinnig over moeten denken. Een aantal kilo’s extra kan natuurlijk geen kwaad, maar als het je dagelijks leven in de weg staat wordt dit een ander verhaal.
Overgewicht brengt enorm veel risico’s voor de gezondheid met zich mee. Daarnaast zijn mensen met overgewicht ook nog eens vatbaarder voor allerlei aandoeningen. Denk aan diabetes en hart- en vaatziekten. Ook nu tijdens de coronacrisis of de afgelopen extreme hitte zijn ze enorm kwetsbaar. De gevolgen van overgewicht zijn niet te overzien.
Wanneer spreken we van overgewicht?
Doktoren spreken pas van overgewicht wanneer je BMI boven de 25 uitkomt. Een hogere BMI kan duiden op overgewicht. Natuurlijk spelen hierbij ook andere factoren een belangrijke rol. Iemand die veel aan krachttraining doet kan bijvoorbeeld veel zwaarder zijn, terwijl hij of zij vrijwel geen vet op het lichaam heeft. Hierdoor is er geen sprake van overgewicht, enkel een kwestie van veel spieren. Bij het berekenen van een BMI wordt hier geen rekening mee gehouden en is in dat geval dan ook geen goede manier om een gezond gewicht te bepalen.
Over het algemeen weten mensen zelf ook wanneer ze overgewicht hebben. Doktoren gebruiken het berekenen van het BMI vaak enkel om te bepalen in welke mate er sprake is van overgewicht. Hoe hoger het BMI, hoe meer gezondheidsrisico’s dit uiteraard kan opleveren.
Risico’s voor de gezondheid
Overgewicht kan enorm veel gezondheidsrisico’s opleveren. Het kan bijvoorbeeld leiden tot ademhalingsproblemen en slaapapneu. Daarnaast kan het zelfs onvruchtbaarheid veroorzaken. Deze gevolgen zijn snel zichtbaar. Er zijn echter ook gevolgen die je niet direct merkt. Zo heb je een zeer verhoogd risico op de volgende aandoeningen:
- Diabetes type 2, ook wel ouderdomssuiker genoemd
- Verstopte bloedvaten
- Hartinfarct
- Verhoogde bloeddruk
- Gewrichtsaandoeningen
- Hersenbloedingen
- Cellulitis
Naast de fysieke problemen kunnen er natuurlijk ook sociaal emotionele problemen ontstaan. Zo voelen mensen met overgewicht zich vaak onzeker en durven ze zich soms zelfs niet eens in sociale settingen te laten zien. Daarnaast kan reizen met het openbaar vervoer moeilijker worden, past kleding niet meer en ervaren veel mensen depressies.
Zoek hulp!
Heb je al heel vaak geprobeerd om af te vallen en lukte het je telkens niet om dit door te zetten? Of raak je zo gefrustreerd van je gewicht dat je hierdoor psychische problemen krijgt en gaat ‘emotie-eten?’ Dan is het belangrijk om tijdig hulp te zoeken. Overgewicht heeft enorme gevolgen voor de gezondheid. Niet alleen nu, maar ook op de lange termijn. Een diëtist kan helpen om een gezondere relatie met voeding te krijgen.
Natuurlijk is er ook veel wat je zelf kunt proberen. Probeer snacks bijvoorbeeld zoveel mogelijk te laten staan en kies indien nodig voor gezonde alternatieven. Eet gevarieerd en probeer minder calorieën tot je te nemen. Probeer tevens meer water te drinken om stevige trek te voorkomen en je lichaam beter te hydrateren. Lukt dit niet op eigen kracht? Vraag dan om advies aan de huisarts.